Brottsförebyggande arbete
Vilka insatser gör vi för att du som bor, verkar och vistas på Värmdö ska kunna känna dig trygg och säker? Här berättar vi om det preventiva säkerhets- och trygghetsarbete vi gör inom olika områden.
Vårt uppdrag innebär att bibehålla hög faktiskt säkerhet och att hålla den upplevda tryggheten så hög som möjligt. Kommunen har ett avtal med lokalpolisområde Nacka, som beskriver inom vilka fokusområden kommunen samverkar med polisen. Under 2023-2024 är dessa områden för Värmdös del så kallad situationell prevention och social prevention med fokus på ungdomar och trygghet i trafiken. Vi förklarar båda begreppen lite närmare en bit ner på sidan.
Social prevention
Det sociala preventionsarbetet syftar till att rikta insatser mot de faktorer eller processer som gör att grupper eller personer hamnar i riskmiljöer. I Värmdö kommun finns verksamheter som arbetar både operativt och strategisk med social prevention. Det kan handla om insatser inom skola, socialtjänst, fritidsverksamheter och nattvandring.Tillsammans med olika samhällsaktörer erbjuder vi också kursen Grattis - du har en tonåring, som består av seminariekvällar med stöd till vårdnadshavare kring olika teman.
Socialtjänstens uppsökande verksamhet, Polarna Värmdö och kommunens samarbetspartner Nattvandrarna är viktiga funktioner i det här arbetet. Våra mötesplatser, genom Ung i Värmdö, erbjuder också en trygg och kreativ miljö för ungdomar i sitt främjandearbete.
Nattvandrare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Situationell prevention
Situationell prevention börjar på ritbordet, fortsätter i byggnationen och även senare i underhållet av fastigheter och uterum. Det här arbetet syftar till att höja både säkerheten och tryggheten genom att:
- se till att det blir svårare att begå brott
- göra det blir mer riskabelt att begå brott och
- minska brottets lönsamhet.
Genom att exempelvis förse en gångtunnel med belysning och planteringar eller utforma ett centrumområde så att en blandning av människor vill vara på platsen kan vi öka den sociala kontrollen. Platser befolkas då av så kallade "kapabla väktare", alltså personer som har möjlighet att ha översyn av platsen och kan ingripa om brott sker. Det bidrar till att trygga och säkra platser etableras och bibehålls. I modellen ryms också arbetet med att bygga bort brott eller otrygghet. Hit räknas exempelvis fartgupp, bommar, larm, kameror eller staket.
Hur säkert och tryggt är Värmdö?
Värmdö kommun jobbar aktivt med att öka tryggheten i hela kommunen. Andelen anmälda brott är låg på Värmdö jämfört med andra liknande kommuner i regionen, vilket gör att vi kan säga att den faktiska säkerheten är hög.
Säkerhet
Ett sätt att definiera säkerhet är andelen anmälda brott. Det bygger i sin tur på att brott anmäls i hög utsträckning så att polisen kan utreda dessa. Generellt kan man säga att andelen anmälda brott på Värmdö är låg jämfört med andra kommuner i regionen. Gå gärna in på Brottsförebyggande rådets (BRÅ) databas och gör din egen sökning. Där kan du själv skapa tabeller och jämföra mellan olika kommuner.
Gör din egen sökning i BRÅ:s databas Länk till annan webbplats.
Trygghet
En definition av begreppet trygghet är en individuell upplevelse av säkerhet. Detta innebär att trygghet/otrygghet är en känsla som bor hos den enskilde och kan därför påverkas av både inre och yttre egenskaper. Dessutom kan trygghet och otrygghet variera stort mellan individer. Kommunen kan sällan påverka hur en person mår eller känner, men strävar efter att skapa förutsättningar så att alla kan känna sig trygga på Värmdö.
Enligt senaste medborgarundersökningen från Länsstyrelsen ligger Värmdö i linje med övriga kommuner i regionen när det gäller upplevd trygghet. Här du de senaste årens medborgarundersökningar hos Länsstyrelsen.
Länsstyrelsens medborgarundersökningar Länk till annan webbplats.
SCB:s undersökningar om trygghet
Statistiska centralbyrån (SCB) erbjuder årligen kommuner att delta i undersökningar där anmälda brott, upplevd trygghet och flera andra frågeområden undersöks.
Gå gärna in på SCBs sida över de senaste årens medborgarundersökningar där du själv kan skapa tabeller och jämföra mellan olika kommuner.
SCBs databaser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Trygghetsmätningar
Tryggare Sverige genomförde en trygghetsmätning på Värmdö under december 2018, våren 2021 samt under 2023. Du hittar rapporten från varje mätning nedan.
Trygghetsmätning Värmdö 2018 , 669.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Trygghetsmätning Värmdö 2021 , 386.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Drogförebyggande insatser
Drogförbyggande arbete utformas olika beroende på i vilken verksamhet arbetet bedrivs. Det gemensamma målet är dock alltid att minska användandet och negativa konsekvenser av substansbruk. Nedan hittar du några exempel på drogförebyggande arbete i kommunen.
Krogen
Vi arbetar för att minska våld och skador kopplade till alkohol- och narkotikakonsumtion på krogen samt att utveckla en restaurangkultur som motverkar överservering och servering till underåriga.
Arbetet baseras på samverkan, utbildning och tillsyn enligt en modell som utarbetats och utvärderats av STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem), Stockholms läns landstings. Samverkan sker via krögarmöten som innefattar representanter från kommun, polis, lokala krögare och vaktbolag. Tillsammans med Nacka och Tyresö kommun samt polisen erbjuder Värmdö kommun en utbildning i Ansvarsfull alkoholservering till restaurangägare och personal.
Värmdö arbetar även aktivt med metoden ”Krogar mot Knark”, vilket innebär att de krogar som vill engagera sig kan certifieras för sitt arbete med att förebygga narkotika i krogmiljö. Årliga narkotikautbildningar för restaurangpersonal arrangeras av kommunen tillsammans med polisen.
Skolan
Samverkan med skolorna och deras roll i ett strukturerat ANDT-förebyggande arbete är under uppbyggnad. I läroplanen för grundskolan finns ett tydligt stöd för hälsofrämjande insatser och krav på undervisning om alkohol, narkotika, doping och tobak. Kunskaper om och förståelse för sambandet mellan hälsa och livsstil finns med under mål att uppnå. Föräldrastödsinsatser och kompetensutveckling av personal är några viktiga delar som håller på att arbetas fram.
Mötesplatser för Värmdös unga
Värmdö kommun erbjuder också flera främjande och frivilliga alternativ i form av välorganiserade trygga mötesplatser och fritidsgårdar med aktiviteter för kommunens unga.
Ungdomsinflytande
Vi arbetar på olika sätt för att öka ungas inflytande i kommunen. Ett av de främsta målen med ungdomsinflytande är att skapa tillit och förståelse för demokrati. Inflytande och medbestämmande är en betydande skyddsfaktor i främjande och förebyggande arbete.
Föreningssamverkan
En av de starkaste skyddsfaktorerna är att vara föreningsaktiv och det är då viktigt att kunna erbjuda föreningarna stöd både i form av ekonomisk ersättning och inte minst genom att skapa förutsättningar med lokaler, idrottshallar, sportfält och andra faciliteter. Värmdö är en av de kommuner i landet som har störst andelar unga kvar inom föreningslivet högt upp i åldrarna.
Ungdomsmottagningen
En öppen mottagning för alla upp till 23 år. Här är det stor tillgänglighet och tillgång till flera olika professioner, vilket skapar möjligheter för tidig upptäckt av både små och stora problem som leder till omedelbar hjälp, råd och stöd.
Polarna Värmdö - kommunens fältverksamhet
Alla vet att vuxennärvaro är viktigt i de flesta ungdomsrelaterade sammanhang. I Värmdö har vi en vida välkänd fältverksamhet i våra Polare. De har flera olika uppdrag, men ett av de viktigaste är att finnas till hands ute i verkligheten mitt bland våra unga på kvällar och helger. Polarna är en mix av vuxna, unga vuxna och tonåringar som jobbar tillsammans ute på fältet.
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum Unga Brottsutsatta är ett samarbete mellan Socialtjänsten och Polisen. Verksamheten riktar sig till ungdomar mellan 11–21 år som blivit utsatta för brott. Stödcentret syftar till att ge ungdomar stöd och hjälp för att bearbeta de tankar och känslor som brottet framkallat, samt förbereda dem för den fortsatta polisutredningen och en eventuell rättegång. Den hjälp och det stöd som stödcentret erbjuder är helt frivillig och kostar ingenting.
Hamnen
En öppen mottagning för barn/ungdomar och deras föräldrar. Förutom behandling erbjuds även olika kurser, föräldra- och barngrupper.
Mini Maria
Detta är en behandlande enhet för alla upp till 25 år. Här jobbar man med tidiga insatser, stöd och behandling till de som riskerar att hamna i missbruk av alkohol och andra droger. Ungdomar och deras föräldrar kan få hjälp av en behandlare och/eller sjuksköterska. Mini.Maria är en samverkan mellan kommunen och landstinget.
Mer om Mini Maria på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nattvandring
I Värmdö kommun finns kommunal fältverksamhet genom Polarna och ideell nattvandring. Målsättningen är att skapa trygghet bland de ungdomar som är ute under helgkvällarna. De som arbetar ideellt med nattvandring i kommunen är Värmdö och Ingarö nattvandrare. Nattvandrare är vuxna som är ute bland ungdomar i kommunen till fots eller med bil. Värmdö nattvandrare nås på telefon: 073-320 54 70
Stockholmsenkäten
Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som bland annat rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott- och trygghetserfarenheter, skol- och fritidsvanor, psykiska hälsa och föräldrarelationer. Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till ungdomar som går i grundskolans årskurs 9 och gymnasiet år 2.
Stockholmsenkäten - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
Samverkan mot inbrott och stöld
Grannsamverkan
Grannsamverkan är en etablerad metod för att förebygga bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder. Grunden är att du och dina grannar ser över den egna bostadens skydd och hjälper till att vaka över bostäderna och det som händer i området. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat.
Vi på Värmdö kommun arbetar tillsammans med polisen för att engagera nya deltagare och förvalta de grupper som redan arbetar med grannsamverkan. Vi är kontaktyta mellan polisen och de medborgare som är eller vill bli engagerade. Polisen anvsarar för att utbilda och förvalta arbetet med grannsamverkan och sammankallar till uppstartsmöten. Ibland deltar även lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag, bostadsbolag och andra samhällsaktörer i samarbetet.
Grannsamverkan i Sverige drivs av Samverkan mot brott. Bakom Samverkan mot brott står Polisen, försäkringsbolag samt flera intresseföreningar. Huvudman för Grannsamverkan är SSF Stöldskyddsföreningen, som distribuerar informationsmaterial till Polis och kommun.
Samverkan mot brott – Grannsamverkan Länk till annan webbplats.
I Bråttsförebyggande rådets utvärdering av metoden, kan du bland annat läsa om varför Grannsamverkan fungerar.
Grannsamverkan - Brottsförebyggande rådet Länk till annan webbplats.
Båtsamverkan
Varje år stjäls stora mängder båtmotorer, tillbehör och båtar i Sverige. Det drabbar även båtlivet i Värmdö och när säsongen är i gång märker vi en ökad mängd stölder.
Båtsamverkan har visat mycket positiva brottsförebyggande effekter och i vissa områden har stölderna gått ner mycket kraftigt. Det fungerar ungefär som grannsamverkan och innebär bland annat:
- gemensam tillsyn av båtplatser och båtar
- ökad uppmärksamhet på vilka som rör sig i området
- kontakt med polisen vid misstänkt verksamhet i området
- att se över stöldskyddet för din båt, motor och båtens övriga tillbehör
Arbetet bygger på samarbete mellan exempelvis polisen, båtägare, båtklubbar, kommuner och marinor för att gemensamt öka bevakning och uppmärksamhet samt vidta åtgärder för att skydda egendom och därigenom förebygga brott.
Vi på kommunen arrangerar bland annat samverkansträffar i sammarbete med Polisen och Larmtjänst för organisationer och privatpersoner som är intresserade.
Trafik och utemiljöer
Trafikmiljö
Värmdö kommun arbetar genom den situationella preventionen för att bibehålla låga hastigheter och tillräcklig belysning på cirka fyra mil väg året runt. Den stora majoriteten av vägar på Värmdö ägs och förvaltas dock av Trafikverket, privata vägföreningar eller samfälligheter. Kollektivtrafiken på Värmdö bedrivs av regionens trafikhuvudman, SL. Det är Keolis som ansvarar för drift av busslinjer och underhåll av till exempel busshållplatser.
På kommunkartan nedan kan du se vilka vägar vi äger och förvaltar.
Kommunens vägar och belysning - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
Värmdö kommuns trafikplanerare arbetar sedan 2017 aktivt med Säkra skolvägar som syftar till att öka trafiksäkerheten och tryggheten mellan hem och skola. Kommunen kan också erbjuda hjälp till markägare att flytta ett fordon som står felaktigt eller verkar vara övergiven på dennes tomt, så kallad hemställan. Det här kan du läsa om på sidan nedan där vi samlat information om hur både vi, andra aktörer och privatpersoner har ansvar att hålla trafiken säker, exempelvis vid viltolyckor och växtlighet vid tomtgränser.
Trafik och säkerhet - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
Klotter och skadegrelse - kommunens målsättning
Värmdö kommun ansvarar för att sanera klotter på kommunens fastigheter och mark.
- Sanera klotter inom 48 timmar från det att skadan kommit till kommunens kännedom. Vintertid kan sanering dröja på grund av väder och temperatur.
- Prioritera sanering av klotter med politiska och ideologiska budskap.
- Dokumentera och polisanmäla allt klotter och liknande skadegörelse.
Det finns en e-tjänst där våra kommuninvånare kan anmäla klotter i kommunen. Kommunen kan efter anmälan sanera egna fastigheter eller förmedla informationen vidare till aktuell fastighetsägare eller förvaltare.
Felanmäl via vattenfall.se Länk till annan webbplats.
Trygghetskartan - för en trygg utemiljö
Vi arbetar med ett verktyg kallat Trygghetskartan. Kartan är tillgänglig under olika delar av året för att vi ska kunna få information om och hur årstiderna påverkar den upplevda tryggheten. Det är en viktig mätare på hur tryggheten upplevs i kommunen och blir ett bra underlag för vårt övergripande trygghetsarbete i Värmdös utemiljöer.
I Trygghetskartan kan du helt anonymt ange platser där det kan behövas insatser som höjer tryggheten, exempel vid skymmande växtlighet eller brist på belysning.
Trygghetskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Observera att inga felanmälningar, vid exempelvis klotter och skadegörelse, ska göras i Trygghetskartan.
Våldsbejakande extremism
Värmdö kommun antog nyligen en strategisk plan som beskriver det övergripande arbetet mot våldsbejakande extremism. Planen finns i en länk här nedan.
Kommunens arbete mot våldsbejakande extremism och radikalisering bedrivs med fokus på preventivt arbete för ungdomar under 18.
Strategisk plan mot våldsbejakande extremism , 739.7 kB.
CVE.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Säkerhetspolisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.