Torra toalettlösningar

Det finns flera alternativ till vattenspolande toaletter, så kallade torra toalettlösningar. Alla torrtoaletter kräver tillstånd från kommunen. Det behövs även en dispens för att få hantera latrin och urin på den egna fastigheten.

Traditionellt utedass

  • Urin och fekalier samlas upp i en tät behållare.

Urinseparerande torrtoalett

  • En urinseparerande eller urinsorterande torrtoalett har ett utlopp för urin i den främre delen av toaletten. Fekalier och papper faller från den bakre delen av toaletten och samlas upp i en behållare i eller under toaletten. I vissa toaletter ingår en spolningsfunktion av urinskålen, andra spolas med en kopp vatten vid behov.

Förmultningstoalett

  • I en förmultningstoalett sker komposteringen (delvis) direkt i toaletten. Det finns flera olika typer, allt från kompakta eldrivna versioner till passiva varianter med stora specialutformade uppsamlingsbehållare. Vissa förmultningstoaletter kräver fortfarande att man efterkomposterar materialet.

Förbränningstoalett

  • I en förbränningstoalett förbränns allt toalettavfall (det vill säga urin, fekalier och toalettpapper) vid hög temperatur och det enda som blir kvar är en liten mängd aska. Förbränningen av toalettavfallet sker med hjälp av el eller gasol. Askan kan användas som gödningsmedel eller läggas i hushållssoporna.

Frystoalett

  • Frystoaletten fungerar genom att avfallet fryses ner till under -10°C. Elanslutning krävs.

Oavsett vilken typ av torrtoalett du väljer ska du alltid tänka på att:

  • Följa tillverkarens installations- och skötselanvisningar.
  • Hanteringen av toalettavfallet ska ske enligt kommunens krav.
  • Spolvatten får inte anslutas till toaletten.
  • Hantera avfallet så att inte olägenhet uppstår för människors hälsa eller miljön.

De flesta torrtoaletter komposterar inte avfallet till mull i själva toaletten. Det måste därför kompletteras med en godkänd latrinkompost. Du tömmer helt enkelt avfallet från toaletten i komposten där det får komposteras till färdig mull.

När du ansöker om tillstånd för en torrtoalett behöver du skicka in följande handlingar:

  • Ansökningsblankett
  • Situationsplan med placering av torrtoalett
  • Produktblad (om förbränningstoalett)

Du kan ansöka om tillstånd för torrtoalett samt kompostering av latrin/urin på samma blankett.

Om du ansöker om dispens för kompostering av latrin (och eventuellt urin) behöver situationsplanen även innehålla följande uppgifter:

  • Placering av kompost
  • Placeringen av din egen dricksvattenbrunn
  • Placering av samtliga dricksvattentäkter (inklusive fastighetens egen dricksvattentäkt) inom 50 meter från komposten

I ansökan om dispens är det särskilt viktigt att du beskriver fastighetens tillgängliga odlingsytor och hur du ska hantera det komposterade materialet.

Här kan du skriva ut en gratis tomtkarta: Tomtkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Urinen ska samlas upp i täta och åldersbeständiga behållare som tål högt pH. Behållaren kan med fördel grävas ner eller ställas i ett kallt utrymme för att minska risken för bakterietillväxt och kväveförlust. Det är viktigt att det finns lagringskapacitet för resten av året.

Marken där du sprider urin ska ha ett så pass tjockt jordlager och växtlighet så att den kan ta hand om avfallet. Urinen bör spädas med 5–10 gånger vatten och bara spridas under växtsäsongen maj till september på växtlighet på den egna tomten. För att minimera lukt och avdunstning av näringsämnen bör urinen myllas eller vattnas ned så snart den spridits. Spridning bör heller inte ske dagtid under varma och soliga dagar juni till augusti.

Latrin kan antingen hämtas av kommunen, alternativt komposteras på den egna fastigheten om förutsättningar för detta finns.

Latrinhämtning

Latrinhämtning omfattar hämtning av fekalier, urin och papper samlat i latrinkärl som du fått av kommunen. Om du inte haft latrinhämtning tidigare eller behöver nytt latrinkärl kontakta kommunens servicecenter. Du beställer hämtning av latrinkärlen via e-tjänst, service.varmdo.se/BLB Länk till annan webbplats., alternativt genom att kontakta kommunens servicecenter.

Kompostering av latrin

Som ett alternativ till kommunal hämtning av latrin kan du välja att ansöka om dispens för att själv kompostera latrinet. Anledningen till att du behöver en dispens för att få göra detta är att latrinet är ett så kallat kommunalt avfall, vilket innebär att det är kommunen som är ansvarig för att insamling och behandling av avfallet.

Dispens för eget omhändertagande kan endast beviljas om det finns förutsättningar för kompostering och ett behov av näringsämnena i det färdigkomposterade materialet.

Vid en ansökan om dispens tittar en handläggare på möjligheterna för kompostering på din fastighet. Detta för att säkerställa att kompostering kan ske utan att orsaka störningar för dig eller dina grannar samt att det finns tillräckligt med jordlager och växtlighet som kan ta upp den näring som finns i avfallet. Saknar fastigheten växlighet eller består till övervägande del av berg i dagen eller väldigt tunna jordlager är det troligen inte lämpligt att kompostera latrin och sprida det färdigkomposterade materialet på fastigheten. Om kompostering inte är lämpligt behöver latrinet istället hämtas (se ovan).

Att kompostera latrin kräver en viss arbetsinsats, intresse och kunskap. En fungerande latrinkompost ger en näringsrik jord som med fördel kan användas som gödningsmedel. En felaktig latrinhantering kan dock orsaka olägenheter som dålig lukt och i värsta fall även sprida smitta.

Hur utformar du din kompost?

Som utgångspunkt ska en latrinkompost bestå av två fack eller kompostbehållare för att latrin ska kunna komposteras växelvis.

Om du har en förmultningstoalett kan du ändå behöva efterkompostera i en separat latrinkompost. Är du osäker på om just din förmultningstoalett kräver efterkompostering så kan du kontakta oss innan du söker dispens.

På marknaden finns det flera olika kompostbehållare för latrin att välja mellan. Det vanligaste är att storleken varierar mellan 350 och 500 liter per behållare. Om du vill samkompostera latrin och hushållsavfall bör du välja den större storleken. Vid val av storlek på kompostbehållaren ska du ta hänsyn till att en årsproduktion av det du vill kompostera inklusive strömedel ska få plats i respektive fack eller kompostbehållare. Separering av urin påverkar också vilken volym på behållarna som krävs – om urin inte separeras krävs en betydligt större volym på behållarna än om urin separeras.

Behållarna för kompostering av latrin ska vara

  • täckta
  • skadedjurssäkra
  • ventilerade
  • försedda med en tät botten så att lakvatten inte rinner ut i marken.

Hur sköter du din kompost?

När du startar din kompost läggs ett lager med torvströ på botten i första facket eller kompostbehållaren. För bättre luftning och därmed en effektivare kompostering bör latrinen röras om samt varvas med jord och trädgårdsavfall, exempelvis löv eller gräsklipp.

Latrin ska komposteras i minst 18 månader för att minska smittrisken. Då behållaren fyllts till ungefär två tredjedelar ska du inte tillföra mer material. Då är det dags att börja fylla på det andra facket/behållaren och låta latrinet i den första behållaren vila.

När cirka 18 månader har passerat kan du tömma det första facket, förutsatt att inget nytt latrin har tillförts och att materialet har omvandlats till mull. Ska det komposterade materialet användas som gödsel vid grönsaksodling bör det komposteras i minst två år.

Hur sprider du det färdigkomposterade materialet?

Vid spridning ska avfallet myllas ned för att minska risken för att människor och djur kommer i kontakt med materialet. Spridning av det färdigkomposterade materialet får endast ske på den egna tomten på växtlighet under växtsäsong.