Tillsyn enligt plan- och bygglagen
Det är viktigt att vår bebyggda miljö är säker, hälsosam och tillgänglig. Tillsyn är ett verktyg för att uppnå detta. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden ska genom tillsyn se till att lagstiftningen följs och att felaktigheter och brister åtgärdas. Bygg- och miljöavdelningen utför tillsynen på uppdrag av nämnden.
Vad är tillsyn?
Tillsyn är en granskning som sker i efterhand och syftar till att överträdelser ska rättas. Det kan handla om olovlig byggnation, ovårdad tomt, förfallna byggnadsverk eller bristande tillgänglighet på allmänna platser.
Vem riktas tillsynen mot?
Tillsyn riktas i första hand mot den som bryter mot bestämmelserna i plan- och bygglagen, om den är känd. Det vanligaste är att den riktas mot fastighetsägaren.
Områden för tillsyn?
Nedan ser du exempel på olika områden som bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden har ansvar för att utöva tillsyn över:
- olovligt byggande
- ovårdade tomter och byggnadsverk
- tillgänglighetskraven på allmänna platser och i publika lokaler
- obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
- individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten, IMD
- hissar och andra motordrivna anordningar
- lekplatser
Tillsynsmyndigheten har inte skyldighet att lösa tvister mellan enskilda när gällande bestämmelser i miljöbalken eller lagen med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet (LSV) har följts. Då kan de tvistande hänvisas att lösa tvisten på annat sätt. Om det inte är möjligt att lösa tvisten i samförstånd med alla inblandade kan en civilrättslig process behövas.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över statliga naturreservat.
Vad händer om någon inte följer bestämmelserna i plan- och bygglagsstiftningen, en dom eller andra beslut?
Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden ger alltid den ansvariga möjlighet att själv åtgärda överträdelsen innan andra åtgärder vidtas. Om detta inte sker har bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden olika verktyg att använda sig av för att rättelse ska ske. Här nedan kan du läsa mer om dessa verktyg.
Förbud
Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden kan i vissa fall besluta om förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd samt förbud mot andändning av byggnadsverk. Dessa förbud kan förenas med vite.
Föreläggande
Ett föreläggande är en instruktion från bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden till en enskild person eller organisation som har brutit mot bygglagsstiftningen. Den ansvariga måste uppfylla de krav som finns i föreläggandet och korrigera det som är felaktigt för att säkerställa att lagen följs.
Det finns olika typer av förelägganden som bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden kan besluta om, exempelvis lovförelägganden, rivningsföreläggande, åtgärdsföreläggande och rättelseföreläggande.
Föreläggande kan även kombineras med verkställighetsmedel såsom vite eller handräckning.
Byggsanktningsavgift
Om du har gjort något som strider mot plan- och bygglagen kan du behöva betala en byggsanktionsavgift, till exempel om du påbörjar en åtgärd utan bygglov eller startbesked eller tar ett byggnadsverk i bruk innan slutbesked.
Byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
I plan- och byggförordningen anges vilka överträdelser som lagstiftaren har ansett att det ska tas ut byggsanktionsavgift för och hur dessa avgifter ska beräknas med prisbasbelopp (PBB) som grund.
Så här gör du en tillsynsanmälan
Fråga först
Undrar du vad det är som byggs, om det finns lov för en åtgärd eller vad som är tillåtet att göra på en tomt? Kontakta i första hand servicecenter via telefon 08-57047000 eller mejla servicecenter@varmdo.se
De kan även svara på om det finns tidigare eller pågående tillsynsärenden på en fastighet.
Anmäl sedan
En anmälan kan göras per telefon, per brev eller e-post. För att minimera missförstånd ser vi gärna att du lämnar anmälan skriftligt.
Tänk på att alla uppgifter och handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Det betyder att alla har möjlighet att ta del av dem. Om du av någon anledning vill vara anonym är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter som kan spåras till dig, då de inte kan tas bort i efterhand. Observera att om du väljer att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig, utan du ansvarar själv för att följa ärendets handläggning.
Tills vidare gör du tillsynsanmälan via blankett på länken nedan: