Ytterligare kliv framåt i brukarundersökning

Publicerad

Två personer skrattar medan de bakar muffins tillsammans.

Ökad nöjdhet hos brukare i Värmdö under 2024 med särskilt fina resultat kring personalens bemötande. Det visar den senaste brukarundersökningen inom funktionshinderområdet från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Majoriteten av insatserna i omsorgen för funktionshindrade personer visar på positiv utveckling med hög andel nöjda brukare. Generellt syns mycket positiva resultat kopplat till brukarnas upplevelse av ett tryggt och professionellt bemötande från personalen, och inom områdena Servicebostad LSS och Sysselsättning SoL blev Värmdö bäst i landet på flera punkter. Bland annat nåddes 100 procent nöjdhet med personalen på boende inom Servicebostad LSS, som också totalt sett är området med starkast resultat.

Det finns inget viktigare underlag än den feedback vi får från de personer med funktionsnedsättning vars insatser är helt avgörande för deras vardag och välbefinnande. Jag är väldigt glad och stolt över det fina arbete som utförs med stort engagemang av våra medarbetare och att vi är på rätt väg, säger Jan Rönnberg, kontorschef på Värmdös vård- och omsorgskontor.

Undersökningen är ett viktigt mätverktyg för flera av de mål som kommunen arbetar mot. Att alla Värmdös invånare ska kunna känna sig delaktiga samt ha förståelse och inflytande över sin situation, att uppleva ett bra bemötande i kontakten med kommunen och att alla ges möjlighet till jämlika och trygga livsvillkor. Genom kommunens självbestämmande-index kan brukarnas upplevda självbestämmande och inflytande dessutom mätas ytterligare. Indexet har sedan 2021 legat på en jämn nivå, men ökade 2024 med över 10 procent.

Verksamheternas löpande arbete med att skapa hög delaktighet bedöms vara en framgångsfaktor. Ett fortsatt stort fokus har lagts på så kallade husmöten, där brukare ges möjlighet att själva påverka utformningen av insatsen. Medarbetarna lägger här också stor vikt vid att framhäva brukarens enskilda styrkor och förmågor. Det är en del i arbetssättet Individens behov i centrum (IBIC) som infördes under 2024 och som bygger just på att utforma insatser utifrån den enskilde brukarens behov i vardagen.

Värmdös svagare delar i undersökningen är främst kopplade till området Kommunikation mot brukarna. Som en åtgärd pågår ett arbete med alternativa och kompletterande kommunikationsvägar (AKK). Det är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal och att införa AKK förväntas förbättra upplevelsen kring kommunikationen.

Det ligger ett stort ansvar i att ta emot resultatet från undersökningen. Det visar att avdelningen är på rätt väg i arbetet med både brukarinflytande och delaktighet, men för att bibehålla de goda resultaten behöver vi fortsätta involvera brukarna och lyfta fram styrkan som finns inom målgruppen. Även jag vill passa på att lyfta alla fantastiska medarbetare som har brukarens bästa i fokus. Det är de som gör dessa fina resultat möjliga, säger Cecilie Grande, kommunens avdelningschef inom Funktionsstöd egen regi.

Vad är en brukarundersökning?

Sveriges kommuner och regioner (SKR) utför en totalundersökning där alla som brukar de deltagande verksamheternas stöd blir erbjudna att svara på frågor om insatsen. Insatsen är det stöd kommunen erbjuder inom lagen om stöd och service (LSS ) och stöd enligt socialtjänstlagen (SoL). Exempelvis boendestöd, daglig verksamhet, gruppbostad och personlig assistans.

Brukaren delar sina åsikter och vi får viktig kunskap direkt från målgruppen. Enkäten är anonym och går att besvara både digitalt och i pappersform.

Resultatet redovisas per insats och en brukare med flera insatser kan svara på flera enkäter. Cirka 180 svar lämnades från brukare i Värmdö. Det ger en svarsfrekvens på 65%, vilket är ungefär i linje med snittet i Sverige på 67%.

 

Vad är IBIC?

Individens behov i centrum är en nationell modell framtagen av Socialstyrelsen. Den innebär att vi i utredning och genomförande av insatser utgår från behov i vardagen, men även resurser och förmågor.

IBIC leder till större fokus på målet med insatsen och att dokumentation kan ske på ett likvärdigt, rättssäkert och strukturerat sätt som underlättar samarbete och uppföljning.

Arbetssättet används oavsett om du behöver hjälp i vardagen på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning

Värmdö införde IBIC under 2024: Startskott för införande av nytt arbetssätt Länk till annan webbplats.

Vår samlade information om IBIC: Individens behov i centrum (IBIC) sätter behoven i fokus Länk till annan webbplats.