Restaureringar med varsam hand
Publicerad
I slutet av januari föreläste kommunantikvarie Rasmus Norling och projektledare Björn Hedin på den nordiska konferensen ”Linoljefärg i fokus”. De berättade om de restaureringar kommunen har gjort av Tornhuset och Gamla Badhuset i Gustavsberg.
”Linoljefärg i fokus” arrangeras av svenska och norska Riksantikvarieämbetet samt hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet. Genom målerikollegiet och institutionen för Kulturvård i Mariestad – Sveriges kompetenscentrum för hantverk inom byggnadsvård.
Syftet med konferensen är att öka kunskapen inom praktisk byggnadsvård och traditionella hantverk samt att knyta samman erfarenheter från utförare, hantverkare, beställare och förvaltare, berättar kommunantikvarie Rasmus Norling.
Rasmus Norling och Björn Hedin delade med sig av sina erfarenheter från de kommunala restaureringsprojekten av Tornhuset och Gamla Badhuset i Gustavsberg.
När de här fantastiska objekten skulle renoveras ville vi använda traditionella material och metoder. Därför upphandlade vi företag med kompetens att använda linoljefärg samt andra tidstypiska material, berättar projektledare Björn Hedin.

Kommunantikvarie Rasmus Norling och projektledare Björn Hedin utanför Gamla Badhuset.
En av framgångsfaktorerna i restaureringsprocesserna var Rasmus Norlings och Björn Hedins gedigna erfarenheter inom byggnadsteknik och byggnadsvård. Dels som kommunantikvarie och projektledare. Dels som sakkunnig målare och snickare.
Allt har gått kanonbra och tillsammans med resten av gänget har vi förädlat två otroligt eftersatta byggnader. Tornhuset och Gamla Badhuset är i stort sett återställda i ursprungsskick, säger Rasmus Norling.
Konferensen bjöd på spännande glimtar i teori och praktik kring historik, tillverkning, användning och underhåll av linoljefärg exteriört och interiört.
Det var otroligt lärorika dagar, där vi har fått ytterligare inblick i linoljefärg och annan varsam byggnadsteknik. Det här tar vi med oss in i framtida kulturvårdsprojekt här i Värmdö kommun, avslutar Björn Hedin.
Fakta
Målerikollegiet
Målerikollegiet är ett nätverk bestående av traditionella målare och små färgtillverkare. Yrkesverksamma i kollegiet gör och använder färgtyper som var vanliga fram till 1900-talets mitt.
Linoljefärg
Linoljefärg är en av våra äldsta färgtyper och har funnits i mer än 500 år. Tack vare uppbyggnaden av linolja och äkta pigment ger färgen en levande, vacker, tålig och hållbar yta. Linoljefärg är också ett miljövänligt alternativ till plastfärger, som skräpar ner våra hav. Cirka 75 procent av havens plastföroreringar kommer från färg.
Tornhuset
Tornhuset byggdes 1898 som Gustavsbergsfabrikens huvudkontor, ritat av arkitekt Johan Lorentz som även ritat byggnader på Strandvägen i Stockholm. Förutom kontoret användes byggnaden också som tullstation och väntsal för båttrafiken. Här fanns också lokaler för post och tele samt utställningslokaler för porslinsfabrikens produkter.
Gamla Badhuset på Kattholmen
Gamla Badhuset i Gustavsberg byggdes 1916 och fungerade som badhus fram till 1940-talet. Bassängen värmdes upp av kondensvatten från närbelägna kraftstationen.