Naturvårdsgallring på rätt sätt
Publicerad
Vi har träffat kommunekolog Emilia Staegemann för att höra med henne om vad naturvårdsgallring innebär och hur gallringen ska gå till.
Huvudsyftet med naturvårdsgallring är naturvårdande skötsel där negativ igenväxning skett. Det gynnar den biologiska mångfalden genom att motverka igenväxning. På så sätt får skyddsvärda träd, såsom äldre ekar och tallar, mer utrymme och ljus. Som bonus kan det ibland bli ett litet virkesuttag.
Det är även gynnsamt för markvegetationen och floran att skog och mark får mer ljusinsläpp. Förr i tiden, när marker brann lågintensivt regelbundet, sköttes av betesdjur och innan klimatförändringarna, var våra skogar ofta mycket mer öppna än de är i dag. Att till exempel ta bort igenväxningsgranar som skuggar gamla träd är därför ofta positivt där granskogen inte naturligt passar bäst, säger Emilia Staegemann.
Är marken där naturvårdsgallring ska ske inom en detaljplan där det krävs marklov, behöver man ansöka om marklov hos kommunen för att få fälla träd och specificera syftet.
Här finns vi till för att rådgöra med ansökaren. Vi kan också komma ut på plats för att avgöra vilka träd som är lämpliga att ta ned. I yttrandet skriver vi sedan ner vilka träd som får fällas och vad som gäller för varje yta, säger Emilia Staegemann.

Fällning av träd utan lov kan innebära sanktionsavgifter. Dessa avgifter döms ut av bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Sanktionsavgiften kan bli ganska hög. Ibland på över 1 miljon kronor.
Det är inte alltid marklov söks i syfte att naturvårdsgallra. Oftast söks lov för att ta bort träd som anses vara riskträd.
Riskerar träd att falla ner på vägar, intill hus eller lekparker och skolgårdar beviljar kommunen marklov, då människors säkerhet alltid prioriteras. Ibland vill sökande dock ta ner träd för att få mer solljus på sin fastighet - detta är vi inte positiva till och uppmanar allmänheten att tänka om. Behåll era träd för den biologiska mångfaldens skull och för framtida värmeböljor. Då är det gynnsamt att ha träd intill sitt hem som skyddar mot detta, avslutar Emilia Staegemann.