Detaljplaneprocess föreslås för att främja permanentboende på Svartsö och Möja
Publicerad
Under 2024 genomförde kommunen två markanvisningar på Svartsö och Möja i syfte att möjliggöra fler permanentboende i skärgården – en prioriterad fråga i arbetet för en livskraftig skärgård.
Sedan dess har arbetet gått vidare med utredningar och förslag på ny bebyggelse. Utifrån den ökade kunskap som nu finns och i nära dialog med byggaktören, har kommunen gjort bedömningen att en detaljplaneprocess är det mest ändamålsenliga sättet att ta projekten vidare.
Detaljplanen ger ett starkare juridiskt stöd och skapar större tydlighet för alla inblandade. Den ger dessutom bättre förutsättningar för dialog och insamling av synpunkter från boende och andra berörda, säger Sofia Vogel, T.f. Samhällsbyggnadschef.
Synpunkter från invånare, särskilt på en av kärnöarna, har visat att bygglovsprövning kan upplevas som mindre förutsägbar och mindre transparent. Genom att gå vidare med detaljplaner vill kommunen skapa ett bredare och mer inkluderande beslutsunderlag, och samtidigt minska risken för överklaganden som kan uppstå om bygglov prövas utan en föregående detaljplan. Vår bedömning är därför att en detaljplaneprocess totalt sett är det mest tidseffektiva och förutsägbara sättet att driva projekten framåt.
Det arbete som hittills genomförts har ett fortsatt stort värde – de utredningar och analyser som tagits fram kommer inte bara att återanvändas utan också utgöra en viktig grund i detaljplaneprocessen. Det tidigare arbetet bidrar därmed till en mer effektiv, välgrundad och samordnad planering.
Som nästa steg planerar kommunstyrelsens planutskott att ta upp frågan om att starta detaljplaneprocesserna vid sitt sammanträde den 26 augusti.
Vårt mål är att driva processen så effektivt som möjligt, utan att kompromissa med kvalitet, långsiktighet och delaktighet, avslutar Sofia Vogel, T.f. Samhällsbyggnadschef.