De skapar trygghet och förtroende hos unga

Publicerad

Ljiljana Ledin, Madeleine Waerner, Fredrik Sundler, Erik Berglund och kommunens SIG-samordnare.

Ljiljana Ledin, Madeleine Waerner, Fredrik Sundler, Erik Berglund och kommunens SIG-samordnare.

På enheten för stöd och insatser arbetar gänget som hjälper barn, ungdomar och unga vuxna ut ur kriminalitet. De arbetar också i fält, på kvällar och i samordnade insatser för att förebygga och minska alkohol- och droganvändning, brottslighet och rekrytering till gängkriminalitet.

Vi har träffat Madeleine Waerner och Fredrik Sundler, fältsekreterare och arbetsledare för Värmdö Polarna, Eric Berglund, SSPF-koordinator, Ljiljana Ledin, gruppledare för barn, ungdom och vuxen på beroendemottagningen och kommunens SIG-samordnare för att höra med dem om deras arbete med barn och unga.

- Vi är ute kvällstid på fredagar och lördagar, och möter ungdomar i alla åldrar. Till vår hjälp har vi fyra till fem ungdomar per pass mellan 16 och 20 år. Vårt mål är att skapa trygghet och stöd till kommunens ungdomar, säger Fredrik Sundler.

Fältsekreterarna har också som mål att vara ute i skolor och lära känna så många barn och ungdomar som möjligt.

- Vår roll är på många sätt förebyggande. Här ingår allt från att sprida kunskap om droger till att verka som en bro mellan socialtjänsten i fält och socialtjänsten på kontoret. Vi är även kontaktpersoner till de ungdomar som blivit dömda till ungdomstjänst, säger Madeleine Waerner.

Fredrik och Madeleine berättar att den största utmaningen i dagsläget är nätet där många brott begås. På TikTok, Instagram och Snapchat blomstrar exempelvis droghandeln.

- Att köpa droger av olika slag blir allt lättare för barn och ungdomar. På nätet är handeln mer omfattande än vad många föräldrar tror. Säljare av droger, såsom lustgas och ecstasy, är många och de erbjuder blixtsnabba leveranser, säger Madeleine.

Det kan vara svårt för vuxna att ha koll på vad som händer på nätet. Många litar ju på sina barn. Fredrik och Madeleine rekommenderar vuxna att ta reda på vad deras barn gör på nätet och vilka de umgås med där.

Samordna så kallade SSPF-insatser

Eric Berglund arbetar också brottsförebyggande med barn och ungdomar. Hans roll är att samordna så kallade SSPF-insatser (SSPF står för socialtjänst, skola, polis och fritid). De ungdomar han jobbar med är mellan 12 och 16 år, och de flesta kommer in via orosanmälningar och skola.

- De här ungdomarna kan till exempel ha dåligt umgänge, normbrytande beteenden eller testat droger, såsom ecstasy, cannabis och amfetamin. Min roll är att samordna insatserna kring dem tillsammans med socialtjänsten, skola, polis och fritid. Här handlar det dels om att bygga broar mellan vårdnadshavare, ungdomen och aktörerna, dels att skapa hälsosamma nätverk runt individen, samtidigt som vi stöttar och möter ungdomen i de miljöer den befinner sig i.

Gruppledare Ljiljana Ledin reder i sin tur ut behovet hos varje ungdom och deras familjer, och ser till att utförarsidan ger det stödet. Hon vägleder och handleder också sina arbetsgrupper.

Sociala insatsgrupper

Kommunens SIG-samordnare (SIG står för sociala insatsgrupper) träffar biståndsbedömda ungdomar mellan 12 och 20 år utredda av socialtjänsten, som redan är involverade i grövre brottslighet.

- Det kan vara allt från narkotikabrott till misshandel och rån, och ungdomar som är kopplade till äldre kriminella. Det här är ungdomar som vill ha hjälp med att ta sig ur den kriminella banan. I samverkan med socialtjänsten, polisen och skolan, erbjuder vi olika behandlingsinsatser för att hjälpa ungdomarna.

Ljiljana Ledin berättar att det mest utmanande i det brottsförebyggande arbetet är nätet där allt sker rekordsnabbt.

- Polisen i kommunen har dock gjort ett jättejobb här. De har jobbat snabbt och effektivt, och ringat in de största problemen i samverkan med SSPF, SIG, fältsekreterare och mottagningsgruppen, avslutar Ljiljana Ledin.

Vill du komma i kontakt med någon i teamet? Hör av dig till socialtjänstens mottagningsgrupp.

Ljiljana Ledins grupp samverkar även med Mini Maria, dit ungdomar kommer med ett drogriskbruk. Behandlare Cecilia Wetter och Heidi Magnessen arbetar individuellt med dessa ungdomar och deras familjer. De arbetar även med SIG-ungdomar.